Waarom investeren in led lampen?

Op het moment dat er een lamp het niet meer doet, is de eerste reactie vaak om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk een nieuwe lamp te kopen. Maar is dat eigenlijk wel de juiste reactie die we hebben? Wij vinden van niet. Een goedkope lamp is slecht voor het milieu en heeft weinig branduren. In dit blog geven we je graag meer informatie over waarom de investering in led lampen zich vanzelf uitbetaalt. 

Aantal branduren van led lampen

In eerste opzicht is het prijskaartje inderdaad duurder dan bijvoorbeeld een gloei of halogeenlamp. Maar zoals je hieronder ziet, hebben dat soort lampen ook een stuk minder branduren. Branduren is simpelweg het gemiddeld aantal uren wat een lamp kan branden, voordat die kapot gaat. Kortom, je moet meerdere gloeilampen kopen om aan het gelijke aantal branduren van een led lamp te komen. En zijn al die gloeilampen nog steeds goedkoper dan die enkele led lamp? 

  • Gemiddeld aantal branduren led lamp: 35.000;
  • Gemiddeld aantal branduren gloeilampen: 1.000;
  • Gemiddeld aantal branduren spaarlamp: 7.500;
  • Gemiddeld aantal branduren halogeenlamp: 3.500.

Led lampen zijn energiezuinig

GloeilampVervangende led lampInschatting besparing energiekosten per jaar
75 watt gloeilamp900 – 1100 lumen€8,20
60 watt gloeilamp700 – 850 lumen€6,60
40 watt gloeilamp400 – 500 lumen€4,40
25 watt gloeilamp200 – 300 lumen€2,70

Hoewel er verschillen zitten tussen de besparings kosten van de verschillende type lampen, bespaar je altijd op je energiekosten met led lampen. 

Voordelen led lampen

We hebben hierboven al benoemd dat led lampen zowel langere branduren hebben als dat ze zuiniger zijn, maar er zijn ook nog andere voordelen. Waar je met andere type lampen eerst eventjes moet wachten voordat je volledig licht hebt, heb je met een led lamp meteen vol en helder licht. Dit is gemakkelijker in kelders omdat je nu meteen door kunt lopen. Verder worden de led lampen ook niet warm. Andere type lampen geven wel warmte af en mede om deze reden verbruiken ze ook meer energie. Tot slot zijn de led lampen ook nog in tal van variaties te verkrijgen. Denk hierbij aan dimbare, met verschillende kleuren en verschillende armaturen. De meest bekende led lampen zijn de e14 lamp (kleine fitting) en de e27 lamp (grote fitting). 

Hopelijk hebben we je meer informatie kunnen geven over de voordelen van led lampen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *