Verlichting van een loods of bedrijfshal

Wat is de beste keuze op dit gebied?

Het verlichten van je bedrijfshal is een belangrijke zaak waar niet lichtelijk mee omgesprongen moet worden. De verlichting is namelijk een cruciaal onderdeel van de materialen die de dagelijkse bedrijvigheid mogelijk maken. Zonder verlichting zitten je werknemers namelijk letterlijk in het donker en wordt het correct uitvoeren van werkzaamheden een moeilijke taak.

Een slecht verlichte bedrijfshal kan zelfs zorgen voor zeer onveilige werkomstandigheden. Indien er bijvoorbeeld met zware machines wordt gewerkt dan is een goede overzichtelijkheid van de bedrijfshal noodzakelijk voor de veiligheid. Een chauffeur van bijvoorbeeld een heftruck rijdt namelijk op zicht, indien dit wegvalt kunnen er flinke ongelukken gebeuren met alle bijkomende narigheid voor zowel werknemer als werkgever als gevolg. Daarom is het dus erg belangrijk om te zorgen voor een juiste verlichting van jouw loods of bedrijfshal. Wij geven je in dit artikel dan ook belangrijke informatie over welke soorten verlichting er zijn, welke soorten licht er zijn en wat de invloeden van LED verlichting zijn op de werknemers en dus de bedrijvigheid. Als je ook zo benieuwd geworden bent is het handig om snel verder te lezen, want waarom zou jij je bedrijfshal verlichten?

De meest gebruikte soorten verlichting

Eerst is het handig om in te gaan op de meest gebruikte soorten verlichting voor in een loods of bedrijfshal. Indien je als ondernemer op zoek bent naar betrouwbare en daarnaast robuuste verlichting dan is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van slagvaste of watervaste armaturen. Deze complete armaturen zijn slagvast, waterdicht of beide en zijn gemakkelijk te monteren binnen elke ruimte. Armaturen gaan vaak een lange tijd mee en zijn daarom een geschikte investering op het gebied van licht voor in je loods of bedrijfshal.

Naast de normale standaard armatuur is er ook de keuze voor high bay armaturen.

Deze armaturen vormen, door de reflecterende boven kap, eigenlijk een soort van spot waarmee grote ruimtes gemakkelijk verlicht kunnen worden. Een high bay armatuur is dan ook niet voor niets één van de meest gebruikte soorten verlichting binnen de loods of bedrijfshal. Jammer genoeg zit er ook een flink nadeel aan het gebruik van high bay armaturen. Dat nadeel is dat de verlichting eerst moet opwarmen voor je het kunt inschakelen en eerst moet afkoelen alvorens deze uitgeschakeld kan worden.

Een soort verlichting waarmee je dit probleem niet zal ondervinden is een low bay lamp. Dit type verlichting geeft dezelfde intensiteit licht als een high bay armatuur, waardoor ook met deze lamp grote oppervlakten kunnen worden belicht. Wat ook ideaal is, is dat er niemand vroeg op de zaak hoeft te zijn om de verlichting te laten opwarmen.

De derde meest gebruikte soort verlichting binnen de bedrijfshal is de gevelverlichting.

Met dit type verlichting kunnen gemakkelijk allerlei omgevingen in een bedrijfshal worden verlicht.

Het is bijvoorbeeld erg handig om dit type verlichting te gebruiken indien er binnen een bedrijfshal bijvoorbeeld al veel zaken aan het plafond gemonteerd zijn. Je creëert dan eenzelfde goed verlichte bedrijfshal alleen dan doormiddel van verlichting vanaf de gevel.

Vervolgens is het handig om eens te kijken naar de verschillende soorten lampen die er allemaal kunnen worden gebruikt voor verlichting.

De ouderwetse gloeilamp

De oudste en simpelste manier van verlichting is die doormiddel van een gloeilamp. In een gloeilamp loopt een gloeidraad die oplicht wanneer er spanning doorheen loopt. Het nadeel van dit type verlichting is dat er erg veel energie verloren gaat in de vorm van warmte en de gloeilamp daarom maar een korte levensduur heeft. Gelukkig zijn de meeste gloeilampen erg goedkoop en is het aanschaffen ervan een simpele klus.

Halogeenverlichting

Een halogeenlamp is eigenlijk precies hetzelfde als een gloeilamp. Echter zit er in een halogeenlamp halogeengas waardoor de gloeidraad beter brandt. Door het halogeengas kan deze bijvoorbeeld op een hogere temperatuur gloeien waardoor er meer energie wordt omgezet in licht en er dus minder verloren gaat in de vorm van warmte.

Tl-verlichting

Tl-lampen behoren tot de categorie fluorescentieverlichting en worden vooral gebruikt als indirecte verlichting. Dit type verlichting heeft een hoge kleuropbrengst en een hoog rendement. Dit houdt in dat veel van de energie wordt omgezet in licht i.p.v. warmte.

Ledverlichting

Een LED lamp bestaat uit vele kleine light emitting diodes. Deze diodes ontbranden wanneer er spanning doorheen loopt. Led verlichting is de meest zuinige vorm van verlichting aangezien de lampen lang mee gaan en veel energie omzetten in licht.

Hiernaast wordt ledverlichting niet warm en heeft het een positieve invloed op het welzijn van je werknemers. Hierover in de volgende alinea meer.

Als laatste zullen we ingaan op de invloeden van LED verlichting op het welzijn en de productiviteit van je werknemers. Allereerst is het belangrijk om te vermelden dan alle resultaten afkomstig zijn van wetenschappelijk onderzoek en dat deze dus correct zijn.

De belangrijkste bevinding van dit onderzoek is dat LED verlichting een zeer positieve invloed heeft op de werknemers. Het type verlichting zorgt niet alleen voor een betere zichtbaarheid binnen de ruimte waar deze actief is maar ook voor een verhoogd concentratievermogen.

Door de intensiteit van het licht kunnen je hersenen namelijk beter nadenken en zal je productiever zijn. Hiernaast heeft de LED verlichting ook invloed op de energie van je werknemers. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werknemers die hun werk uitvoeren onder LED verlichting meer energie hebben dan diegene die gebruik maken van andere soorten verlichting zoals TL.

Kortom is het gebruik van LED verlichting dus zeer aan te raden als het gaat om het verlichten van een loods of bedrijfshal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *