Bluetooth en Wifi verlichting

Je zou denken dat je het prima kunt doen met slimme lampen die in deze tijd van connectiviteit via internet werken. Zeker, als je slimme lampen via wifi met je telefoon zijn verbonden, ben je helemaal klaar.

Maar er zijn veel momenten waarop dingen niet altijd gaan zoals verwacht. En je hebt vooraf een back-upoplossing nodig.

Om verschillende redenen kan de verbinding met wifi worden verbroken. Of je internetprovider heeft een reset uitgevoerd, of je router ondervindt problemen. Je internet is traag, of heel eenvoudig, de lamp in de hoekkamer boven krijgt geen sterk genoeg wifi-signaal!

Dus werken je slimme lampen nog?

In de meeste gevallen wel.

Lampen die beschikken over een Bluetooth-verbinding kunnen, naast wifi-connectiviteit, via Bluetooth communiceren met een smartphone-app. De tool die ze gebruiken om verbinding te maken, wordt het communicatieprotocol genoemd. Dus Bluetooth, Zigbee (hub) en WiFi-netwerken zijn allemaal protocollen.

Daarom is het Bluetooth-protocol een extra optie wanneer Zigbee of WiFi niet beschikbaar is. Bekijk hier de Lampen24 kortingscodes.

Werkt Smart Bulb via Bluetooth?

Naast wifi hebben sommige slimme lampen ook een hub nodig om goed te werken. De lampen en de telefoon zijn verbonden met de hub en communiceren via het wifi-netwerk van de hub.

Het meest opvallende is dat Philips Hue-lampen alleen wifi hadden en de Hue Bridge nodig heeft om te werken.

Maar Philips heeft nu slimme lampen met Bluetooth aan hun assortiment toegevoegd die geen hub nodig hebben.

Zelfs vóór Philips kwamen veel andere slimme lampen al met Bluetooth-radio’s in de lamp.

Met Bluetooth bedien je de lamp zonder wifi of internet of een hub. Je hebt slimme apparaten met Bluetooth nodig, zoals een telefoon of tablet.

Om je slimme lamp zonder wifi te bedienen , zet je gewoon de lichtschakelaar aan, open je de Bluetooth-app van de lamp en wordt de lamp automatisch “gevonden”. Je drukt vervolgens op ‘apparaat toevoegen’, ‘verbinden’ of ‘koppelen’ in de app.

Vervolgens bedien je zoals gebruikelijk de basisfuncties van de lamp via de app. De telefoon en de lamp moeten zich binnen een afstand van 15 meter van elkaar bevinden om het Bluetooth-signaal te kunnen verzenden. Als je in dezelfde ruimte bevindt als de lamp, kun je de lampen meestal eenvoudig bedienen.

Je kunt ook slimme Bluetooth-lampen bedienen terwijl je niet thuis bent. In dit geval heb je wel een hub nodig waarop de lampen zijn aangesloten en moet de hub verbonden zijn met internet.

Kun je meerdere slimme lampen bedienen met Bluetooth?

Het bedrijf voor slimme lampen zal een speciale app hebben voor het bedienen van de lampen via Bluetooth.

De app detecteert en koppelt automatisch de slimme lampen. De meeste fabrikanten noemen een limiet van 10 lampen die via Bluetooth kunnen worden aangesloten.

Je kunt ook alle lampen in één kamer als één groep groeperen, zodat de Bluetooth alle lampen in die groep tegelijkertijd zou bedienen.

Je kunt echter niet alle lampen in huis op afstand bedienen via Bluetooth. Ten eerste kunnen apps niet meer dan een bepaald aantal lampen ondersteunen. Ten tweede zou je dicht bij elk armatuur moeten zijn om het licht te regelen.

Kunnen Smart Light Hubs werken zonder wifi?

Een hub wordt door veel fabrikanten aangeboden als een manier om de functionaliteit van de slimme lampen te vergroten.

Als je internet uitvalt, is het onwaarschijnlijk dat de hub niet werkt. Het blijft de lichten aan- en uitzetten en dimmen. Toegevoegde functionaliteit zoals stemmingen, schema’s en timers is mogelijk niet beschikbaar.

De hub werkt op het lokale wifi-netwerk, het communicatieprotocol tussen de hub en de lampen.

Maar als om de een of andere reden ook je lokale wifi-netwerk uitvalt, of je router niet werkt, dan stopt ook de hub met communiceren met de lampen.

Zodra de hub niet meer is verbonden met wifi, verlies je ook de mogelijkheid om de lichten te bedienen terwijl je weg bent.

Onthoud dat als slimme lampen niet zijn verbonden met wifi, maar via Bluetooth met een hub zijn verbonden en de hub op zijn beurt is verbonden met wifi, je de lampen mogelijk hebt bediend terwijl je niet thuis bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *