Het vinden van goede verlichting voor in je huis

Het vinden van de best passende verlichting voor in je woning kan nog best wel eens lastig zijn. Er zijn erg veel verschillende mogelijkheden waardoor je snel het overzicht kwijt raakt. Daarnaast is het soms moeilijk in te schatten welke vorm van verlichting je in welke kamer wilt gaan gebruiken. Om deze redenen hebben wij de 3 belangrijkste tips die te maken hebben met het vinden van de beste verlichting voor je op een rijtje gezet. Lees dus snel verder. 

Maak een plattegrond

De eerste stap in de zoektocht naar de beste verlichting voor in je huis is het in kaart brengen van alle verschillende ruimtes. Teken deze plattegrond op schaal en voeg alle meubels en objecten toe. Als je bijvoorbeeld wilt dat er spotjes komen te hangen die naar een schilderij schijnen dan is het belangrijk dat je dit schilderij ook op je plattegrond meegenomen hebt. Dit geldt ook voor alle andere meubelstukken en zelfs de deuren. 

Wat zijn de verschillende functies

Nu je alle ruimtes op je plattegrond hebt gezet kun je voor elke ruimte of bepaalde plek in je huis een functieomschrijving toevoegen. Een ruimte kan meerdere functies hebben. In de slaapkamer wil je bijvoorbeeld kunnen lezen, slapen en tv kijken. Bij iedere activiteit hoort een bepaalde vorm van verlichting en hier moet bij het maken van de juiste licht keuze rekening mee worden gehouden. Schrijf of teken dit uit op je plattegrond zodat je een mooi overzicht voor jezelf creëert. 

De juiste verlichting voor iedere functie

Je hebt nu voor jezelf duidelijk gemaakt welke ruimtes er zijn en welke functies deze ruimtes in moeten vullen. De volgende stap in de zoektocht naar de juiste verlichting is het koppelen van de verschillende functies aan een bepaald soort verlichting. Je moet hier denken aan basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. 

Basisverlichting

Deze vorm van verlichting zorgt ervoor dat het gehele huis van basis licht wordt voorzien. Het wordt dan ook vaak gezegd dat deze lampen als eerst worden aangedaan als je ‘s nachts de weg door het huis probeert te vinden. De lampen van de basisverlichting bevinden zich vaak aan het plafond. Door te kiezen voor een dimschakelaar krijgt je basisverlichting een leuke extra functie, namelijk sfeerverlichting. 

Functionele verlichting

De functionele vormen van licht zijn bedoeld om specifieke wensen te vervullen. Voorbeelden zijn een nachtlampje dat je in de avond aan doet om een boek te lezen of een bureaulamp die ervoor zorgt dat je ook in de avond kunt studeren. Functionele verlichting heeft ook vaak een dubbele functie. Zo zorgt de lamp boven de tafel er op sommige momenten voor dat je romantisch kunt tafelen en op andere momenten dat je er de krant kunt lezen. 

Sfeerverlichting

Door gebruik te maken van sfeerverlichting ziet je woning er al snel heel gezellig en knus uit. Deze lampjes geven zelf niet veel licht en zijn vaak erg leuk vormgegeven. Sfeerverlichting kan dus worden gebruikt als een vorm van decoratie om je interieur wat op te fleuren.

De drie verschillende soorten verlichting kunnen nu gemakkelijk worden aangegeven op de plattegrond van je woning. Je creëert zo een goed overzicht waardoor je gemakkelijk de juiste verlichting voor iedere ruimte kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *