Wat te doen bij gesprongen waterleiding?

Hieronder volgen 3 stappen voor het oplossen van een gesprongen waterleiding. Wat de oorzaak ook is, met deze vier stappen kunt u weer met een gerust hart uw waterleidingen gebruiken. Handel snel, zodat waterschade beperkt blijft. Is uw waterleiding gesprongen maar kunt u het zelf niet oplossen, dan kunt u uiteraard een loodgieter uit de buurt inschakelen.

Stap 1. Draai de hoofdkraan dicht

Om meer waterschade te voorkomen en voordat u begint met de reparatie is het handig dat er geen toevoer van water meer is. Draai dus tijdelijk de hoofdkraan dicht. De hoofdkraan kunt u vinden in de meterkast of in de kruipruimte.

Stap 2. Spoor de lekkage op

Dit is het lastigste deel, want het is niet altijd wat het lijkt met een gesprongen waterleiding. Wanneer de leiding blootligt is het natuurlijk makkelijk, maar meestal ligt de leiding achter een muur, onder de vloer of in het plafond. Meestal heeft het water ook een weg afgelegd voordat het naar buiten komt, dus waar u het water ziet is meestal niet de plek van de lekkage. Om het openbreken van muren en vloeren te voorkomen kunt u overwegen om een loodgieter of lekdetectie bedrijf in te schakelen. 

Stap 3. Repareer de waterleiding

Voor waterleiding repareren heeft u een ijzerzaag, een pijpensnijder, een steeksleutel, een koperen buis en knelsokken nodig. Als u bij de leiding kunt moet u het kapotte deel uitzagen. Vervolgens zet u de knelsokken op de twee uiteinden en plaatst u een nieuw tussenstuk. Het klinkt iets makkelijker dan dat het is. Zorg ervoor dat het tussenstuk goed afgesloten is en test dit door de kraan aan te zetten alvorens u de muur weer dichttimmert. 

U kunt dus veel klusjes makkelijk zelf doen zonder een loodgieter in te schakelen. Ook andere klusjes door problemen met waterleidingen, zoals gootsteen ontstoppen of badkamer lekkages verhelpen kunt u makkelijk zelf oplossen. U kunt meer dan u denkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *