Tips bij nieuwe verlichting en een lichtplan maken

Wil je nieuwe verlichting aanleggen? Wil je graag lichtpunten verplaatsen of toevoegen, is er een verbouwing gaande of laat je een nieuw huis bouwen? 

Het meest vanzelfsprekende moment voor het aanleggen van nieuwe verlichting is tijdens het bouwproces of bij een verbouwing. Dan ligt alles open en kunnen draden en buizen eenvoudig weggewerkt worden. Het voordeel van een lichtplan is dat je van te voren kunt uitdenken waar de contactdozen en lichtpunten moeten komen. Jouw elektricien zal jou dankbaar zijn.

Een ander moment kiezen voor het doorvoeren van een aanpassing kan natuurlijk ook. Misschien zitten de lichtpunten niet op de goede plek, moeten er nog een paar bij of wil je meer contactdozen laten plaatsen. Maar het kan ook zijn dat jouw netwerk hopeloos verouderd is of dat je wilt verduurzamen met LED verlichting. Het kan allemaal.

Lichtplan uitgelegd

Een lichtplan is een ontwerp waarop heel specifiek is uitgewerkt waar de schakelaars, contactdozen en lichtpunten geplaatst moeten worden. Het is een uiterst waardevol hulpmiddel bij de indeling van nieuwe huizen en vertrekken en bij de aanleg van nieuwe verlichting. En je hebt zelf het grootste aandeel in de uitkomst van het lichtplan.

Met een lichtplan heb je vooraf een goed beeld welke plekken van een ruimte verlicht zullen worden en of er genoeg lichtpunten zijn. Het kan bovendien speciaal worden opgetekend voor een bepaalde ruimte. Jouw prioriteiten liggen immers op andere plekken als je bijvoorbeeld jouw keuken en werkkamer vergelijkt. Daar kun je op inspelen.

Lichtplan voor tuinverlichting

Naast nieuwe binnenverlichting kun je ook nieuwe buitenverlichting laten aanleggen. Goed uitgedachte tuinverlichting brengt veel warmte in jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld de gevel of enkele pronkstukken in de tuin mooi uitlichten of spots met bewegingssensoren inzetten als inbraakpreventie. Jouw elektricien en hovenier kunnen hiervoor mooi samenwerken.

Het buitenshuis aanbrengen van nieuwe contactpunten heeft ook nog een bijkomend voordeel. Normaal gesproken loop je waarschijnlijk te klooien met verlengsnoeren om buiten elektriciteit te kunnen gebruiken. Dat hoeft niet langer. Wel zo fijn tijdens milde zomeravonden waarop je misschien wel een muziekinstallatie of een elektrisch kacheltje op het terras hebt staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *