Hijsbanden en rondstroppen kopen?

Hijsbanden en rondstroppen zijn onmisbare hulpmiddelen bij het hijsen en verplaatsen van goederen. Daarnaast zijn ze zeer bruikbaar bij het transporteren en vastzetten van lading. Als materialen zoals kettingen of touw beschadigingen aan de goederen kunnen veroorzaken komen hijsbanden en rondstroppen goed van pas.

Wat zijn hijsbanden en rondstroppen?

Hijsbanden zijn bedoeld voor het hijsen van lasten. Ze zijn gemaakt van speciaal ontwikkelde kunststof soorten die zorgen voor een hoge sterkte en een lange levensduur.

Net als hijsbanden zijn rondstroppen bedoeld om materialen te hijsen. En zijn, weer net als bij hijsbanden, bijna altijd gemaakt van polyester.

Hijsbanden en rondstroppen zijn dus allebei geschikt voor het veilig hijsen van goederen. Toch zijn ze niet hetzelfde. Het verschil tussen deze twee hulpmiddelen is dat de hijsband plat is terwijl de rondstrop buisvormig en ononderbroken is.

Dat hijsbanden en rondstroppen gemaakt zijn van kunststof heeft voordelen ten opzichte van metalen hijsmiddelen. Niet alleen zijn ze goedkoper, ze hebben een lager gewicht en nemen ze minder ruimte in beslag. Verder zijn ze eenvoudiger bij onderhoud en inspectie plus dat ze minder gevaarlijk zijn bij gebruik.

Het gebruiken van hijsbanden en rondstroppen

Om ongevallen te voorkomen is regelmatig een inspectie van hijsbanden en rondstroppen nodig. Als er gebreken zijn dan is de hijsband of rondstrop direct afgekeurd. Zowel bij deze inspectie als bij het gebruik van hijsbanden en rondstroppen zijn er een aantal factoren die van belang zijn:

Geen label

De aanduiding van de identiteit zoals werklast, materiaalkwaliteit en fabrikant moet aanwezig zijn.

Het te hijsen gewicht

Hijsbanden en rondstroppen zijn voorzien van een kleur die aangeeft hoeveel werklast het hulpmiddel kan hebben. Deze kleurcodes zijn een universele regel die wereldwijd is erkend. Vaak zijn er in de lengterichting een aantal gestikte zwarte draden die het tonnage aangeven. Hierbij staat elke draad voor 1 ton.

Temperatuur en vocht

Voor hijsbanden en rondstroppen geldt een temperatuurbereik van -40 tot +100 C. Hijsbanden en rondstroppen die bevroren of nat zijn mogen niet worden gebruikt.

Vervuiling en chemische middelen

Zand en cement hebben een zeer slijtage verhogend effect. De vezels kunnen vaak moeilijk worden gereinigd wat invloed kan hebben op de sterkte van hijsbanden en rondstroppen.

Ook chemisch middelen, bijvoorbeeld verf, tasten de sterkte van polyester hijsbanden en rondstroppen aan.

Opslag en veroudering

Het verkeerd opslaan en het langere tijd blootgesteld zijn aan zonlicht heeft een negatieve uitwerking op de sterkte van kunststof hijsbanden en rondstroppen.

Beschadigingen

Hijsbanden en rondstroppen met beschadigingen, zoals insnijdingen of kapotte stiksels, mogen niet meer worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *