Is het zelf zonnepanelen schoonmaken verstandig?

Je doet er verstandig aan om je zonnepanelen een aantal keren per jaar te controleren en schoon te maken wanneer dit nodig blijkt te zijn. Eens in de zoveel tijd moeten ze hoe dan ook schoongemaakt worden om optimaal te blijven profiteren van de werking van de zonnepanelen. Vaak wordt er gezegd dat je ze niet schoon hoeft te maken en dat de regen zijn werk wel doet, maar dit is dus helemaal niet waar. Maar als je dan de zonnepanelen schoon moet gaan maken, is het dan verstandig om dat zelf te doen of juist niet? En hoe worden zonnepanelen dan schoongemaakt?

Wanneer kun je je zonnepanelen het best schoonmaken?

Als je zonnepanelen schoon wil maken, dan doe je er verstandig aan om dit niet te doen in de maanden waar je de meeste zonuren hebt. Dat wil zeggen dat je dat beter niet kunt doen in de maanden april tot en met oktober.

In het begin van de lente schoonmaken is het best, als je dat doet, dan kun je gedurende de hele zomer optimaal profiteren van de opbrengst van de zonnecellen. Je bent dan helemaal klaar voor de zomer.

Hoe vaak moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Gemiddeld genomen is het een keer in de 5 jaar nodig om de zonnepanelen schoon te maken. Over het algemeen zul je zien dat dit meer dan afdoende zal zijn. Je moet natuurlijk niet maar een keer in de 5 jaar kijken of de zonnepanelen schoon gemaakt moeten worden.

Helemaal als het een droge periode zonder regen is doe je er verstandig aan regelmatig even te kijken of de zonnepanelen nog schoon zijn. Met het goed schoonhouden van de zonnepanelen profiteer je van een goed rendement.

Is het verstandig om zonnepanelen zelf schoon te maken?

Bij het schoonmaken van zonnepanelen moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Het is heel makkelijk om een kras te maken en je moet heel goed weten wat je doet en welke middelen je wel of niet kan gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen.

Het is dan ook zo dat zelf zonnepanelen schoonmaken sterk afgeraden wordt. Het is beter om deze schoonmaakklus uit te besteden aan een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is voor in te huren. Gelukkig is dit niet iets dat je ieder jaar hoeft te doen, maar als je ze goed schoonhoudt kan dat heel veel besparen op de energierekening.

Wat je vooral niet moet doen bij het zelf zonnepanelen schoonmaken

Mocht je ze toch zelf schoon willen maken, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten die je absoluut niet moet doen. Tijdens het schoonmaken mag je niet op de zonnepanelen gaan zitten of staan. Probeer ook zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen tijdens het schoonmaken.

Gebruik voor het schoonmaken geen hogedrukspuit of bijtende schoonmaakmiddelen. Deze kunnen alleen maar schade aanrichten aan je zonnepanelen. Het best is om water te gebruiken waar geel kalk in zit. Hiermee voorkom je dat er kalkaanslag op de zonnepanelen kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *