Zo voorkom je brand door verlichting

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Cliché, maar waar. Maar dan is het wel verstandig om de nodige maatregelen te nemen om deze ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld met een brand. Jaarlijks doet de brandweer in heel Nederland onderzoek naar de grootste brandoorzaken om ons zo bewust te maken van de gevaren. En wat blijkt? Een groot gedeelte van deze ongelukken ontstaat door onzorgvuldigheid op het gebied van elektriciteit, lampen en haardvuur.

Kies de juiste lamp

Tegenwoordig draaien we een spaarlamp in de fitting van onze lampen. Met het oog op duurzaamheid heeft de Europese Unie in 2012 besloten om alle halogeenlampen uit de handel t te halen en deze te vervangen voor spaarlampen. Dat betekent echter niet dat sommige lampen alsnog een halogeenlampen bevatten. Deze lampen kunnen na verloop van tijd behoorlijk warm worden, inclusief de onderdelen hier omheen. Een voorbeeld hiervan is een tl-buis die veel wordt gebruikt in grotere kantoorpanden. Deze maken een behoorlijk aantal branduren en in combinatie met een houten plafond of een systeemplafond kan dat wel eens verkeerd aflopen. Vervang de halogeenlampen voor veilige exemplaren of behandel deze plekken met brandwerende verf en pasta. Op deze manier haal je bij voorbaat al de warmte uit het geheel.

 

Let op de omgeving

Het is misschien overbodig om te zeggen, maar let ook altijd goed op brandbare materialen in de omgeving. Wanneer je een kaars op tafel hebt staan met een synthetisch kleedje eronder, dan vat deze gelijk vlam wanneer je de kaars omstoot. Ben je tot diep in de nacht aan het verven in je nieuwe woning en gebruik je een bouwlamp om alles goed te kunnen zien? Deze geeft ook veel hitte af. Zorg dus dat je kranten en andere brandbare onderdelen die je gebruikt tijdens het klussen niet te dicht bij de lamp laat liggen.

 

Knisperend haardvuur

Een knisperend haardvuur is een sfeervolle manier om bijvoorbeeld je woonkamer te verlichten én te verwarmen. Maar zorg er dan wel voor regelmatig onderhoud. In het rookkanaal kunnen brandbare deeltjes zich ophopen, waardoor een schoorsteenbrand kan ontstaan. Laat daarom minstens eens per jaar het rookkanaal vakkundig reinigen door een expert. Verder is het verstandig om alleen haardhout te branden. Zo voorkom je dat deeltjes uit het vuur springen die plotseling brand kunnen veroorzaken in jouw woning.

 

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.