Mag je naast de Nederlandse vlag ook andere vlaggen gebruiken?

 

De vlag uithangen gaat meestal samen met een feestelijke of officiële dag. Denk aan woonwijken waar bij veel huizen de Nederlandse vlag uithangt op Koningsdag of op 5 mei wanneer we Bevrijdingsdag vieren. Zo zijn er nog een aantal andere dagen waarop we het doek uithangen. Maar voor de rest van het jaar blijft de vlaggenmast vaak leeg. Doen we dat omdat het verder verboden is om andere vlaggen te gebruiken? Of mogen we ook andere doeken in de wind laten wapperen?  

Verschillende vlaggen, verschillende functies

Om maar gelijk antwoord op bovenstaande vraag te geven: ja, het is toegestaan om ook andere vlaggen te gebruiken. Het is niet iets wat alleen officiële instanties mogen doen op nationale feestdagen. Op de markt zijn er zeer veel verschillende vlaggen te vinden. Denk alleen maar eens aan al die verschillende bedrijfsvlaggen die je ziet als je op de snelweg rijdt of door een winkelstraat loopt. En naast de opdruk van een landenvlag is er ook nog de provincievlag. Houd er wel rekening mee dat er wel een vlagprotocol geldt, opgesteld door de Rijksoverheid. Hierin staat bijvoorbeeld aangegeven dat je na zonsondergang de vlag binnen moet halen en altijd moet zorgen voor optimale veiligheid. Een voorbeeld hiervan is dat het doek de grond niet raakt.

 

Bedrijfsdoeleinden

Een vlag is dus niet alleen voor privégebruik, ook bedrijven versieren graag de gevel van hun pand met een doek met hun eigen logo. Omdat het in een winkelstraat het niet altijd even handig is om een groot doek op te hangen, stappen ze ook wel eens over naar een andere variant. Zoals een winkelvlag (hangt aan een kleine schuine mast), een beachvlag (zeer windbestendig en hangt laag bij de grond bij bijvoorbeeld strandtenten) en tafelvlaggen. Deze laatste variant zie je dan niet echt aan een gevel hangen, maar is zeer geschikt om op tafel bij een stand op een beurs. Het is mogelijk om ook een vlag te laten voorzien van je eigen opdruk. Het doek kan je dus niet alleen gebruiken voor zakelijk gebruik, maar voor feestjes in de privésfeer.

 

Meerdere nationaliteiten

Woon je in een samengesteld gezin? Of heb je zelf twee nationaliteiten? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om bij feestelijkheden de vlag van alle twee de landen op te hangen. Ben je geslaagd voor je opleiding en heb je zowel een Nederlandse als een Duitse nationaliteit? Wees in dit geval niet zuinig en hang zowel de Nederlandse vlag als de Duitse vlag op. In het geval van twee of meer vlaggen is er wel een protocol met betrekking tot welk doek je links of rechts hangt. Pak het alfabet erbij en kijk welke letter het eerst voorkomt. Deze hang je rechts van je (vanuit het standpunt dat je met je rug naar de muur staat), de rest volgt aan de linkerkant.

 

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.