Industriële verlichting

Industriële verlichting is zeer populair en wordt niet enkel meer in industriële panden gebruikt. We zien het ook meer en meer in moderne of minimalistische woningen. Maar wat is industriële verlichting eigenlijk? Wat zijn zoal de kenmerken en waar komt het het beste tot zijn recht? Wij willen er hier graag even dieper op ingaan. 

 

Stoer, stijlvol en eerlijke materialen
Industriële lampen komen oorspronkelijk uit oude werkhuizen, fabrieken en pakhuizen. De laatste jaren worden ze ook nieuw vervaardigd, en dit meestal op basis van oude modellen. Ze bestaan altijd uit degelijke en duurzame materialen zoals hout, metaal en glas. Ze zien en vooral groots en functioneel uit. Maar dat geeft nu juist de charme aan deze lampen in industriële stijl. De meest gekende industriële lampen zijn de grote metalen klokvormige hanglampen. Een ander zeer bekend model is de stallamp: een wandlamp met metalen armatuur, een dik mat glas waarin het lichtelement zich bevindt, en daar overheen een ijzeren draadkooi. Of wat dacht je van de industriële theaterlamp op een driepoot? 

 

Nieuw design met een oude twist
De laatste jaren zien we heel wat nieuwe ontwerpen opduiken in de industriële verlichting. Zo wordt er industriële verlichting gemaakt van oude metalen onderdelen van machines, steigerbuizen, katrollen of oude weckpotten bijvoorbeeld. Niets is nog te gek, zolang het er maar eerlijk en robuust uitziet. Het voordeel van deze nieuw vervaardigde industriële lampen is dat ze aangepast zijn aan de huidige vereisten. Zo zijn ze bijvoorbeeld geschikt voor spaar- of LED-lampen. Ze kunnen gecombineerd worden met bewegingssensoren of dimmers. Zo krijg je de oude modellen in een moderne vorm: ideaal voor onze huidige wooninrichting! 

 

Laat je industriële verlichting tot zijn recht komen
Je verlichting komt het meest tot zijn recht als je ze combineert met andere elementen. Binnen de industriële stijl bestaan er nog een aantal categorieën. Zo kun je kiezen voor heel stoer of je gaat voor minder ruw. Laat in de eerste plaats je verlichting op elkaar aansluiten. Kies je heel ruw voor je hanglampen? Doe dit dan ook voor je wand-, tafel- en staande lampen. Hou je van draad- of kooilampen? Kies er dan verschillende en verspreid ze over je woning. Laat daarnaast ook je verlichting aansluiten bij je meubelen, accessoires, vloeren en muren. Zo krijg je een stijlvol geheel dat over heel je woning doorloopt. 

 

Je industriële lamp als eyecatcher
Heb je één bepaald prachtig exemplaar van industriële lamp gevonden? Laat deze dan als blikvanger in de kamer dienen. Zo kan één grote industriële hanglamp een ware eyecatcher zijn in een hypermoderne woning. Beeld je bijvoorbeeld een grote hanglamp in metaal en hout voor tegen strakke witte muren en plafond. Je lamp krijgt dan de aandacht die ze verdient.

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.