De checklist voor jouw verhuizing

 

Heb je een woning gekocht, ga je verhuizen of heb je een studentenkamer gevonden? Gefeliciteerd! Binnenkort begin je aan een nieuw hoofdstuk in je leven vanuit je nieuwe stulpje. Maar voordat het zover is, is het eerst tijd om te verhuizen. En dat kan een hele kluif zijn: je moet alle spullen op tijd ingepakt hebben, het vervoer voor je inboedel regelen, het nodige papierwerk afhandelen en vaak moet je tussendoor ook nog gewoon naar je werk of naar school. Een checklist kan je helpen om alles gestructureerd te laten verlopen. Maar de sleutel is en blijft: begin op tijd.

Verhuizen = plannen

Jij wil je verhuizing het liefst zo vlot mogelijk laten verlopen. Begin daarom op tijd met het maken van een planning. Doe dit in ieder geval twee maanden van tevoren. Dit gaat niet altijd op, omdat je bijvoorbeeld veel eerder dan verwacht een studentenkamer of een huisje toegewezen hebt gekregen. Maar kom dan gelijk in actie vanaf het moment dat je dit weet. En dan? Hoe begin je? Zoom een beetje uit en kijk naar het grotere geheel: regel het vervoer voor al je spullen en zeg (indien van toepassing) je oude woning op tijd op, zodat je niet met extra kosten komt te zitten. In de tussentijd houd jij je bezig met je spullen inpakken. Moet er nog veel geklust worden in je nieuwe woning voordat het echt bewoonbaar is? Verdeel dan deze tijd nog eens in twee. Je zal zien dat het dan al vrij krap wordt en alle extra tijd welkom is. Overleg daarom ook eens met je werkgever of het mogelijk is om een paar dagen verlof op te nemen en schakel hulp in van je familie en vrienden.

Adreswijzigingen

Bij een verhuizing komt ook het nodige papierwerk kijken. Nadat je het contract hebt getekend, weet je vanaf welke datum jij je nieuwe stulpje mag betrokken. Geef daarom ook gelijk je adreswijziging door aan alle belangrijke partijen. Natuurlijk moeten je familie en vrienden weten waar ze jou in de toekomst kunnen vinden, maar ook moet je al je abonnement overzetten naar je nieuwe adres en vergeet natuurlijk niet je tand- en huisarts, de gemeente en eventueel de DUO niet. Let er ook op of sommige diensten een bepaalde opzegtermijn hebben of een gestelde periode waarin ze de informatie kunnen verwerken. Geef daarom ook op tijd aan je provider door vanaf welke datum je het abonnement in wilt laten gaan, zodat je vanuit je nieuwe woning ook televisie kunt kijken en internetten.

 

Verzeker je inboedel

Naast de adreswijzigingen moet je ook zeker niet vergeten om je inboedel te verzekeren. Het zal je maar gebeuren dat je nog wat onwennig bent in je nieuwe ruimte en tijdens het stofzuigen met het apparaat zo een dikke scheur in de televisie maakt. De verhuizing was al prijzig genoeg, dus een nieuwe televisie aanschaffen zit er voorlopig niet in. Of inbrekers hebben tijdens je verhuizing zitten opletten wat er allemaal te halen valt en hebben hun slag geslagen toen jij even niet thuis was. Je kan nooit alles onder controle hebben, maar je hebt wel wat meer grip op deze situaties door een inboedelverzekering af te sluiten. Ook als je student bent. De verzekering heeft een basisdekking, maar het is ook mogelijk om het pakket aan te vullen, zodat je ook buiten de deur verzekerd bent tegen diefstal en vernieling.

 

 

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.